M/S Angelo

M/S Angelo er et smukt, gammelt jernskib og samtidig en glimrende repræsentant for småskibsfarten i nord- og østersøen helt op i 1950′erne.

Kvinder på Angelo

M/S Angelo

Skibets historie

M/S Angelo (tidl. S/S Svendborgsund) er bygget i 1907 på Werft Hubertina (Jacobs) i Haarlem. I 1910 blev den forlænget ved Ring Andersens Jernskibsvæft i Svendborg, hvorefter den sejlede på Rudkøbing/Svendborgruten og bl.a. afløste “Marstal”. I 1918 blev den solgt til Norge, hvor den gjorde tjeneste på flere ruter, bl.a. på Oslo fjorden. Siden blev den bygget om til fragtskib. I 2011 blev ringen afsluttet, idet hun kom tilbage til udgangspunktet – der hvor det hele startede, nemlig det sydfynske øhav.

Angelos ex S/S Svendborgsunds galleri

Angelos restaureringsmæssige fremtid

Takket være en donation fra Sydfynske Dampskibsselskabs Fond blev det muliggjort at hjemkøbe det helt unikke, ”arkæologiske” fund, Andelo nu engang er. Den Norske Rigsantikvar støttede også hjemkøbet økonomisk, og det er vist første gang, at man har støttet på tværs af grænser på den måde, hvilket viser, hvor vigtigt det er at bevare og restaurere det gamle fartøj.

Det er allersidste chance for at redde en bugser/passagerdamper, og det er nok sidste chance for at dokumentere og genopbygge en repræsentant for vor flydende kulturarv, der er bygget af jern og drevet ved damp.

Ingen tvivl om at det er en kæmpe opgave der tages hul på, men pointtallet er ikke kun til en lokal opgave, nej det er så unikt og med så stort et potentiale, at det på sigt skal udvikle sig til en national opgave, som er til gavn og glæde for både det danske folk og turister i Danmark.

Læs M/S Angelos restaureringsplan.

M/S Angelo

Fakta

OX2538

  • Loa » 27,85 m.
  • Brd » 5,00 m.
  • Dbg » 2,89 m.
  • 85 BRT

Vores andre skibe

M/S Vito blev bygget i 1907 og er en glimrende repræsentant for småskibsfarten i nord- og østersøfarten.

Skonnerten Fylla blev bygget i Nyborg i 1922 og er én af tre jagtbyggede tremastsskonnerter, man stadig kan møde i vore farvande.

Skibet Angelo