Smedje

smed_web

Smedjen & essen

Da fortidens mennesker ved et tilfælde – eller af ren nysgerrighed, lagde sten og mineraler, med et stort indhold f.eks.kobber, tin og bly i deres bål, opstod der fantastiske udtryk for metaller i flydende og fast form.

Se nærmere på vores processer og resultater fx Restaurering & Unika.

Den magi der her opstod, er smedefagets grundlæggende disciplin, med forbrænding af kulstofholdige materialer, og opvarmning af metaller, der ved forskellige temperaturer kan bearbejdes, støbes og formes, til hidtil ukendte og uopnåelige formål.

Essen i sin grundform er i virkeligheden et bål, hvor man raffinerer tilsætning af brændsel og ilt, i form af blæsesystemer også kaldet blæsebælge.

Der er ingen smedje uden esse, i sin klassiske form, og det er dette grundlæggende udtryk, vi har stræbt efter i design og konstruktion af den esse som vi har fremstillet til Øhavets Bevaringscenter – Det Gamle Værft  i Ærøskøbing.

Essen under udvikling
Essen under udvikling – se de flotte nitter

Den esse, som udgør hjertet i værftet, er udstyret med 8 indblæsningsstudser med individuelle indstillingsmuligheder, samt overordnet en mulighed for generelt at justere lufttrykket fra blæseenheden.

Det er muligt at arbejde op til 6 personer ved essen, med individuelle temperaturer, adskilt af en skærm, der opdeler essen.

Samtidig er det muligt at samle hele lufttilførslen i en samlet ovn, der er opbygget af chamottesten, for opvarmning af lange og tunge emner som spanter.

I denne esse er det muligt at fremstille alt, fra søm og skibsbeslag, til ankre beregnet til skibe op til 80 -100 ton.

Designmæssigt har vi taget udgangspunkt i stålkonstruktionernes guldalder, 1860 til 1918. I denne periode var der sammenhæng mellem form, funktion og æstetik, på en måde, der for os står som et højdepunkt i industrielt design.

Når besøgende vil reflektere over det indtryk som essen giver, vil der komme associationer som damplokomotiver, Eiffeltårnet, nittede jernbroer, og nittede dampskibe.

Hermed er essen et bidrag til formidlingen af historien om en industri med design og håndværk, entreprenørskab og mandsmod som kulturarv.

Skitse af essen
Skitse af essen

 

Kursuskalender 2016

Se hvad der er på programmet af kurser ved at trykke her

Det Gamle Værft