Udstilling i evig forandring

Det Gamle Værft´s udstilling er dynamisk og altid i udvikling. Den foregår både inde og ude. Den breder sig over to udstillingsbygninger, Den Blå Hal og Værftshallen, samt havneområdet hvor vi bl.a. har vores bedding.

Den Blå Hal

Den Blå Hal er det første du ser, hvis du ankommer til Ærøskøbing fra vandet. Bygningen er fra dengang der var træskibsværft og mange af de gamle maskiner indgår stadig i udstillingen. I Den Blå Hal finder du Indgangen til Det Gamle Værft, Informationen og vores Værftsbutik.

Værftshallen

Værftshallen ligger lige ved siden af Den Blå Hal. Her kan du møde arbejdende værksteder fx kobberværksted og smedje. Det er også her at mange aktiviteter og store dele af udstillingen finder sted. Det er i Værftshallen vi har vores unikke esse, vores store maskinhammer, massevis af originalt værktøj og maskine, det er også her du kan se S/S Svendborgsunds originale skibsur.

På 1. sal viser vi forskellige film, som er en del af formidlingen. Det er også på 1. sal du kan se riggerloftet, reberbanen og udstillingen “Fra bræt til rat”, som er et originalt rat- og blokværksted fra Ollerup på Fyn.

I værftshallen kan du også se Ærøskøbing havns gamle brandpumpe fra 1913, der kan siges at være  afløseren til kogehuset. Kogehuset står heldigvis endnu, som et af de tre eneste tilbageværende i hele Danmark. Vi har også Ærøskøbings brandbil fra 1943, en Ford A-model fra 1931, i udstillingen.

Udendørs

Udenfor kan du kigge nærmere på vores skibe. Udenfor er der også udstillet nogle af de gamle maskiner fra værftet, nogle af dem er med remtræk og kan tilsluttes dampmaskiner, der er både jernsav, smedehammer og selve beddingen.