ss svendborgsund, det gamle værft, shipyard, ærø

Oplevelser og udstilling

Indgangen – Den blå hal

Den Blå Hal er det første du ser, hvis du ankommer til Ærøskøbing fra vandet. Bygningen er fra dengang der var træskibsværft og mange af de gamle maskiner indgår stadig i udstillingen. I Den Blå Hal finder du Indgangen til Det Gamle Værft, det er her du skal betal.

oplevelser ,Damskibssimulator, det gamle værft, ærø, oplevelser på ærø, sjov, dampskib, skib, damper, ship, udstilling, rundvisning, havnevandring
restaurering, skibe, stål, nitte, ss svendborgsund, damspib
oplevelser ,Damskibssimulator, det gamle værft, ærø, oplevelser på ærø, sjov, dampskib, skib, damper, ship
kobber, lav smykker, oplevelser ,Damskibssimulator, det gamle værft, ærø, oplevelser på ærø, sjov, dampskib, skib, damper, ship, riggerlof, lav selv, aktiviteter, sjov for børn
skonnerten fylla, det gamle værft, ærø, lejrskole,
smedjen, smed, ærø, det gamle værft, håndværk

Udstilling i evig forandring

På Det Gamle Værft (Øhavets Restaureringscenter) er udstillingen dynamisk og altid i udvikling. Den foregår både inde og ude. Den breder sig over to værftshaller, “Den Blå Hal” og “Værftshallen”, samt havneområdet hvor vi bl.a. har vores bedding, og hvor Angelo ex S/S Svendborgsund står på stabelen og er ved at blive restaureret.
I havnen ligger Vito, Hoffnung og Skonnerten Fylla, når hun ikke er ude sejler med gæster og elever.

Værftshallen

Værftshallen ligger lige ved siden af Den Blå Hal. Her kan du møde arbejdende værksteder fx kobberværksted og smedje. Det er også her at mange aktiviteter og store dele af udstillingen finder sted. Det er i Værftshallen vi har vores unikke esse, dampskibsimulatoren, compound dampmaskinen på 10,5 ton og vores store maskinhammer, massevis af originalt værktøj og maskine, det er også her du kan se S/S Svendborgsunds originale skibsur.
På 1. sal viser vi forskellige film, som er en del af formidlingen. Det er også på 1. sal du kan opleve “Øhavet på den flade”– Det Gamle Værfts helt egen produktion og udvikling, som viser og beskriver øhavet, både geologisk, geografisk, natur- og kulturhistorisk og meget mere.
I værftshallen kan du også se Ærøskøbing havns, gamle brandpumpe fra 1913. Der kan siges at være  afløseren til kogehuset. Kogehuset står heldigvis endnu, som et af de 3 eneste tilbageværende i hele Danmark. Vi har også Ærøskøbings brandbil fra 1943, en Ford A-model fra 1931, i udstillingen.

smed, ærø, oplevelser, børn

Udendørs

Udenfor kan du kigge nærmere på S/S Svendborgsund, som står på stablen. Udenfor er der også udstillet nogle af de gamle maskiner fra værftet, nogle af dem er med remtræk og kan tilsluttes dampmaskiner, der er både jernsav, smedehammer og selve beddingen.

Vi glæder os til at se Jer.