Smedjen ved Det Gamle Værft

I smedjen har vi masser af originalt og gammelt værktøj.

Rundt om vores store esse står de mange ambolte klar til næste emne. Hamre og tænger hænger i store håndsmedede stativer. Vi har valser, bukkere og en stor maskinhammer.

Maskinhammeren bruger vi når vi skal lave værktøj og store emner. Maskinhammeren stammer fra Vulkan Werft i Bremerhaven.

Det er her vi laver alle vores smedeprodukter og restaurerer jeres gamle.

Hvad kan I opleve?

Vores erfarne hussmed viser sin kunnen og lærer fra sig til både børn og voksne. Hvis man har mod på det, kan man også selv få lov at prøve kræfter med det glødende jern og evt. lave sig en krog man kan tage med hjem.

smedjen, smed, ærø, det gamle værft, håndværk

Essen

Den esse, som udgør hjertet i værftet, er udstyret med 8 indblæsningsstudser med individuelle indstillingsmuligheder, samt overordnet en mulighed for generelt at justere lufttrykket fra blæseenheden.

Det er muligt at arbejde op til 8 personer ved essen, med individuelle temperaturer, adskilt af en skærm, der opdeler essen.

Samtidig er det muligt at samle hele lufttilførslen i en samlet ovn, der er opbygget af chamottesten, for opvarmning af lange og tunge emner som spanter.

I denne esse er det muligt at fremstille alt fra søm til skibsbeslag og ankre beregnet til skibe op til 80 -100 ton.

Designmæssigt har vi taget udgangspunkt i stålkonstruktionernes guldalder, 1860 til 1918. I denne periode var der sammenhæng mellem form, funktion og æstetik, på en måde, der for os står som et højdepunkt i industrielt design.

Når besøgende vil reflektere over det indtryk som essen giver, vil der komme associationer som damplokomotiver, Eiffeltårnet, nittede jernbroer, og nittede dampskibe.

Hermed er essen et bidrag til formidlingen af historien om en industri med design og håndværk, entreprenørskab og mandsmod som kulturarv.

Spantebuk

Essen bygges om til spanteovn

For at bukke de store spanter til S/S Svendborgsund har vi bygget essen om til en spanteovn, så jernet kan blive rigtig varmt. Vi bukker på spanteplanet.

Se filmen herunder

Smedevarer og restauration af dine sager - se mere i butikken