Udstilling i evig forandring

På Det Gamle Værft er udstillingen dynamisk og altid i udvikling. Den foregår både inde og ude. Den breder sig over to udstillingsbygninger, Den Blå Hal og Værftshallen, samt havneområdet hvor vi bl.a. har vores bedding.

 

Den Blå Hal

Den Blå Hal er det første du ser, hvis du ankommer til Ærøskøbing fra vandet. Bygningen er fra dengang der var træskibsværft og mange af de gamle maskiner indgår stadig i udstillingen. I Den Blå Hal finder du Indgangen til Det Gamle Værft, Informationen og vores Værftsbutik.

Værftshallen

Værftshallen ligger lige ved siden af Den Blå Hal. Her kan du møde arbejdende værksteder fx kobberværksted og smedje. Det er også her at mange aktiviteter og store dele af udstillingen finder sted. Det er i Værftshallen vi har vores unikke esse, vores store maskinhammer, massevis af originalt værktøj og maskine, det er også her du kan se S/S Svendborgsunds originale skibsur.

På 1. sal viser vi forskellige film, som er en del af formidlingen. Det er også på 1. sal du kan opleve “Øhavet på den flade”- Det Gamle Værfts helt egen produktion og udvikling, som viser og beskriver øhavet, både geologisk, geografisk, natur- og kulturhistorisk og meget mere.

I værftshallen kan du også se Ærøskøbing havns gamle brandpumpe fra 1913, der kan siges at være  afløseren til kogehuset. Kogehuset står heldigvis endnu, som et af de tre eneste tilbageværende i hele Danmark. Vi har også Ærøskøbings brandbil fra 1943, en Ford A-model fra 1931, i udstillingen.

Udendørs

Udenfor kan du kigge nærmere på vores skibe. Udenfor er der også udstillet nogle af de gamle maskiner fra værftet, nogle af dem er med remtræk og kan tilsluttes dampmaskiner, der er både jernsav, smedehammer og selve beddingen.

 

Prøv kræfter med det glødende jern

På Værftet har vi vores vidunderlige esse. Vores erfarne hussmed viser sin kunnen, og lærer fra sig til både børn og voksne. Hvis man har mod på det, kan man også selv få lov at prøve kræfter med det glødende jern og evt. lave sig en krog man kan tage med hjem.

 

Rebslagning

Et af sømandens vigtigste redskaber er hans tovværk. Derfor er har vi på Det Gamle Værft sat en fin reberbane op, som man kan prøve at slå reb på .

Kobbersmeden

Lav dit eget kobberarmbånd. Det er faktisk ret let, det kræver bare at du går op i opgaven og så er det kun fantasien der sætter grænser. Arbejdet foregår med de helt autentiske gamle  kobber- og blikkeslager værktøjer. Du kan også gå i vikingernes fodspor og lave skilte med runer.

Knob og nøgleringe

Du kan også øve dig i at lave mange forskellige knob og sågar knytte dig din helt egen nøglering, som du også kan få med dig hjem.

 

Arbejdende værksteder

Nye oplevelser – alt efter hvor vi er i de forskellige arbejdsprocesser. Nogle gange har vi skibe på bedding, andre gange bukker vi spanter eller noget helt andet sjovt.